O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Obama bo imenoval ministra za digitalno varnost

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 1. 06. 2009 | Avtor:

Ameriški predsednik bo v odgovor na naraščajoče grožnje spletnega terorizma ustvaril novo delovno mesto v svojem kabinetu in imenoval prvega ameriškega ministra za digitalno varnost, ki bo skrbel za varovanje vladnih omrežji v ZDA.

“Splet je del našega vsakdanjika in varnost je zelo pomembna,” je Barack Obama poudaril v petek, ko je v Beli hiši razgrnil poročilo o digitalni varnosti ZDA, industrijskem vohunjenju in organiziranemu kriminalu na spletu.

Ker je področje zelo pomembno, je Obama napovedal, “da bom v naslednjih tednih imenoval novega ministra za digitalno varnost, ki bo v boju za varnost koordiniral različna ministrstva in meni poročal neposredno.” Hkrati je takoj zavrnil strahove, da bi s tem ameriška vlada skušala nadzirati uporabo spleta v državi. “Naloge bodo vzdrževanje varnosti javnih omrežji, medtem ko se v zasebne ponudnike dostopa do spleta ne bomo vtikali,” je pojasnil.

Obama se je tako odzval na poročilo preiskovalne komisije, ki je v priporočil zapisala, da je ustanovitev posebnega mesta za koordinacijo digitalne varnosti nujno, saj so ameriška omrežja zelo ranljiva in polna varnostnih lukenj. Komisija je še predlagala, da bi dobro varovana omrežja nagrajevali z davčnimi olajšavami, medtem ko bi za slabo varovane mreže lastniki plačevali višje davke.

Vir: Reuters
[tags]zda, varnost, vlada[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt