O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Francija: Ustavno sodišče odločilo, da je dostop do spleta človekova pravica

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 15. 06. 2009 | Avtor:

Potem ko je francoska narodna skupščina maja sprejela zakon, ki bi odvzel pravico do internetne povezave tistim, ki si nezakonito z interneta nalagajo vsebine, je ustavno sodišče v Franciji ta zakon v sredo odločno zavrnilo.

Zakon, ki ga je v Franciji z navdušenjem podprla filmska in glasbena industrija, med drugim tudi žena francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, pop pevka Carla Bruni, bi prestopnike za leto dni „odrezal“ od internetne povezave, poleg tega pa bi z njim ustanovili tudi agencijo, ki bi odkrivala in kaznovala internetne pirate.

Ustavno sodišče je razsodilo, da mora biti „dostop do spletnih storitev javnega komuniciranja prost“, saj je to ena izmed osnovnih človekovih pravic. Zato o tem ne more odločati agencija, ampak samo sodniki.

V skladu z zakonom bi uporabnika interneta agencija “trikrat opozorila”. Kršitelj bi bil tako najprej opozorjen prek elektronske pošte, nato bi dobil uradno pisno opozorilo, če bi vsebine nezakonito nalagal še v tretjo, bi mu odklopili internetno povezavo.

Vir: Dnevnik
[tags]francija, splet, dostop[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt