O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Uspeh švedske Piratske stranke: Mladino zanima problematika spleta in zasebnosti

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 15. 06. 2009 | Avtor:

Analitiki menijo, da je nedavni uspeh švedske Piratske stranke na evropskih volitvah dokaz, da se bo morala politika bolj posvetiti temam, ki so povezane s spletnimi tehnologijami, zasebnostjo in spletno ekonomijo.

“To politično priznanje nam gode,” je po razglasitvi rezultatov priznal Rick Falkvinge, ustanovitelj stranke. “Toliko bolj, ker gre za priznanje splošne javnosti in ne zaprtega kroga tehničnih navdušencev,” je še dodal. Stranka bo dobila en sedež v evropskem parlamentu, na volitvah pa se je zanjo odločilo nekaj več kot sedem odstotkov vseh, ki so na volitvah glasovali.

Volilno bazo švedske Piratske stranke po javnomnenjskih anketah sestavljajo moški, stari do trideset let, to pa je tudi razlog, da so jo analitiki označili za “razbijalca politične apatije,” saj mladi načeloma politično abstinirajo. “Težava starejših politikov je v nerazumevanju splošne situacije v naši družbi,” je kritičen Falkvinge, “saj jih večina meni, da se s spletom ni potrebno ukvarjati.”

Politični analitik Ulf Bjereld z univerze v Gothenburgu pojasnjuje, da imajo Pirati prednost novinca na igrišču. “Pridih uporništva jim daje odločitev, da se niso spuščali v klasične debate, temveč so razširili polje političnega diskurza in na njem dominirali,” pojasnjuje Bjereld.

Vir: AFP
[tags]EU, dostop, pirati[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt