O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Iran: Facebook in Twitter ena od gonilnih sil protestnikov

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 22. 06. 2009 | Avtor:

Spletni koncern Google in spletna socialna mreža Facebook sta se odzvala na krizo po predsedniških volitvah v Iranu, od koder je režim tujim medijem prepovedal poročanje.

Google je uporabnikom ponudil prevajalnik za perzijščino, medtem ko je Facebook zagnal svojo spletno stran v tem jeziku. Tako bodo Iranci lahko neposredno komunicirali s svetom.

Prevajanje za boljo informiranost javnosti

“Menimo, da je zagon prevajalnika za perzijščino ob dogodkih v Iranu zelo pomemben,” je Google sporočil na svojem blogu ob zagonu brezplačne storitve, ki omogoča prevajanje iz perzijskega v angleški jezik in obratno. Kot so pojasnili, bodo tako Iranci lahko svetu neposredno sporočali, kaj se dogaja v njihovi državi.

Facebookov inženir Eric Kwan pa je na svojem blogu poudaril, da ljudje po predsedniških volitvah v Iranu vse bolj izmenjujejo informacije o dogajanju v tej državi preko Facebooka. Zagon Facebooka v perzijščini je na spletu že pozdravilo več tisoč ljudi.

Britanski BBC je medtem sporočil, da je povečal število satelitov, preko katerih si je moč ogledati televizijski program BBC v perzijščini. “To je pomemben čas za Iran in številni Iranci spremljajo BBC, da bi v krizi dobili neodvisne in nepristranske novice,” je dejal direktor BBC World Servicea Peter Horrocks.

Splet je postal edini vir informacij o dogajanju v Iranu

Ameriški uradniki poročajo, da internet predvsem pa spletna socialna omrežja, kot so Twitter in Facebook, iranskim oblastem omogočajo pridobivanje informacij o napovedanih protestnih shodih.

Ker so zaradi nedavnih protestov v Teheranu iranske oblasti blokirale ali zaprle večino spletnih strani je ena od možnosti Irancev, kako priti do informacij o morebitnih naslednjih protestih med drugim tudi ameriška socialna omrežja. Preko teh mrež se protestniki povezujejo in pozivajo k protestom.

Ker ZDA z Iranom nimajo nobenih razmerij, prav tako ZDA v Teheranu nimajo ambasade, se poročila in napovedi o shodih opirajo na socialna omrežja in veleposlaništva po svetu. Največji viri takšnih informacij so veleposlaništva v Dubaju, v Berlinu, Londonu, ter vse iranske skupnosti, tako v ZDA, kot v tujini.

Vir: Dnevnik #1, Dnevnik #2
[tags]iran, twitter, facebook[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt