O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kanada: Policija dobila nova pooblastila za delovanje na spletu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 22. 06. 2009 | Avtor:

Kanadska vlada je predstavila novo zakonodajo, po kateri bodo kanadski policisti lahko prestrezali podatke, ki jih uporabniki pošiljajo po spletu, s prestrezanjem pa naj bi se borili proti kibernetskemu kriminalu.

“Napredni kriminalci se bodo spopadali z napredno policijo,” je pojasnil minister za notranje zadeve, Peter Van Loan. Zakonodaja predvideva sodelovanje ponudnikov dostopa do spleta, ki bodo morali na svojih omrežjih omogočiti prestrezanje podatkov in le-te posredovati ministrstvu.

Minister za pravosodje Rob Nicholson je poudaril, da bo policija za prestrezanje še vedno potrebovala nalog sodišča, “je pa zakonodaja prvi korak v pravo smer – splet postaja vedno bolj pomemben dejavnik, na žalost pa narašča tudi število kriminalnih dejan, ki se zgodijo na spletu ali z njegovo pomočjo.”

Odzvali pa so se tudi že kritiki spletnega nadzora in opozorili, da je zakon korak bližje družbi, v kateri se posameznik ne bo mogel izogniti vladnemu nadzoru. Podobno zakonodajo so že sprejele ZDA, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija in druge.

Vir: AFP
[tags]e-dostop, zasebnost, Kanada[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt