O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Študija: E-participacija je zelo neučinkovit način sodelovanja v odločevalskih procesih

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 22. 06. 2009 | Avtor:

Raziskovalci z univerz De Montfort in Southampton so pregledali obstoječe načine elektronske participacije in jih ocenila glede na učinek, ki ga sodelovanje posameznikov prinese. Rezultati so bili zelo negativni, raziskovalci pa so poudarili, da je elektronska participacija “dobra za posameznika, medtem ko učinka pri koordinaciji večjih skupin skorajda ni”.

Študija tako analizira dvajset konkretnih primerov elektronske participacije v Veliki Britaniji, ki obsega tako forume lokalnih skupnosti, kot tudi forume, namenjene posameznim interesnim skupinam. Raziskovalci so opozorili, da je tudi na teoretičnem nivoju pojma elektronska participacija zelo velika luknja, saj se večina študij ukvarja z možnostmi, zelo malo pa z dejanskim učinkom elektronske participacije.

Raziskovalci so še ugotovili, da v šestnajstih od dvajsetih analizirani primerov, “elektronska orodja spodbujajo posameznika in občutek samopomembnosti ter dviga samopodobe, malo manj učinkovita pa so, ko je potrebno spodbujati kolektivno akcijo oziroma nagovoriti večje število ljudi.”

Vpliv na odločevalske procese je bilo zaznati samo v šestih od dvajset primerov, “predvsem zaradi tega, ker so vplivanjsko vlogo elektronskega kanala snovalci zasnovali že ob njegovi postavitvi,” opozarjajo raziskovalci.

Celotna študija (.pdf, 600 kB)

Vir: Headstar
[tags]e-participacija, Velika Britanija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt