O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Objava stroškov poslancev je že zahtevala prve žrtve

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 22. 06. 2009 | Avtor:

V Veliki Britaniji so objavili spletno mesto, na katerem lahko posameznik spremlja stroške britanskih poslancev. Spletno mesto je že razburilo javnost, zaradi objave je že odstopila poslanka, svoj odstop pa je že napovedalo več poslancev.

Sicer ni mogoče dobiti popolnoma vseh podatkov, saj so odstranitev nekaterih poslanci zahtevali v skladu s t.i Freedom of Information Act, vseeno pa so podatki že terjali odstop poslanke Kitty Usher, saj je iz objave razvidno, da je leta 2007 utajila za več tisoč evrov davka na nepremičnine. Svoj odstop je napovedalo še ducat poslancev, veliko pa jih je moralo povrniti denar, ki so ga porabili za neupravičene stroške.

Na objavo so se že odzvali kritiki in poudarili, da je objavljenih premalo podatkov. Heather Brooke, ena od zagovornic objave vseh podatkov, je poudarila, “da je edini razlog za brisanje podatkov želja po izogibanju novih škandalov,” in tako zavrnila tezo poslancev, ki nekaterih podatkov niso objavili zato, ker je to od njih zahtevalo višje sodišče.

Časopis Daily Telegraph je že napovedal, da bo čez vikend objavil celoten seznam vseh podatkov in tako “svojim bralcem prepustil odločitev o tem, ali so cenzurirali pomembne podatke ali pa le podatke, ki si cenzuro zaslužijo zaradi drugih razlogov.”

Vir: BBC
[tags]dostop, Velika Britanija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt