O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Spletni politični vpliv: Elektronska pošta še vedno zmaguje nad socialnimi omrežji

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 7. 09. 2009 | Avtor:

Raziskava inštituta Pew je pokazala, da večina ameriških interesnih skupin v javno-političnem sektorju še vedno uporablja elektronsko pošto in da so socialna omrežja na tretjem mestu, takoj za klasičnimi spletnimi mesti.

Za večino interesnih skupin v ZDA so Facebook, MySpace in ostala socialna omrežja še vedno relativna novost, čeprav so bila ravno socialna omrežja v predsedniški predvolilni kampanji najbolj na udaru. “Večina socialnih mrež je še vedno preveč novih,” ocenjuje Steven Clift, raziskovalec elektronske demokracije, “skupine pa se držijo preverjenih vzorcev komunikacije.”

Sodelavci inštituta Pew so v raziskavo spletne komunikacije zajeli dobrih dva tisoč petsto posameznikov, sedeminpetdeset odstotkov vseh vprašanih pa je za glavni vir spletne komunikacije navedlo elektronsko pošto. Na drugem mestu so bila klasična spletišča (za komunikacijo jih uporablja dvaintrideset odstotkov vseh vprašanih), na tretjem pa socialne mreže (uporablja jih štirindvajset odstotkov).

Vseeno raziskava odkriva, da socialne mreže pozitivno vplivajo na politično stimulacijo mlajšega prebivalstva, ki se na omrežjih najlaže mobilizira za določene politične cilje. “Dosedaj je veljajo, da je politično delovanje omejeno na višje družbene sloje,” komentirajo rezultate avtorji raziskave, “socialna omrežja pa bi lahko to razmerje spremenila v prid nižjih slojev.”

Vir: BBC, Pew institute


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt