O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Facebook Five proti kratenju zasebnosti na spletu

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 21. 09. 2009 | Avtor:

Skupina petih zaporniških uslužbencev se je zatekla na sodišče, kjer zahtevajo pravico do pritoževanja nad svojim šefom na spletu. Primer je v Avstraliji sprožil debato o tem, ali so spletna socialna omrežja enakovredna pogovoru med prijatelji ali pa je to oblika izražanja uradnih mnenj.

Zapor New South West je prejšnji mesec okaral pet uslužbencev in jim zagrozil z odpovedjo delovnega razmerja, ker so na spletu izražali svoje nezadovoljstvo z nadrejenimi, vključno z direktorjem zapora, Ronom Woodhamom.

Sindikat zapornikov se je za pomoč obrnilo na sodišče. V sodniških dokumentih je zapisano, da želi sindikat spremeniti tudi pogodbo o zaposlitvi, s čimer želijo izražanje mnenj zunaj službe zaščititi.

Predstavnik sindikata, Stewart Little, je izjavil, da so uslužbenci zapora, trije moški in dve ženski, v pogovoru na Facebooku želeli le izražati svoja nezadovoljstva in so to počeli zunaj delovnega časa in v zaprti skupini.

Še vedno pa ni znano, kako so vodilni v zaporu izvedeli za komunikacijo med uslužbenci, ki so jih avstralski mediji poimenovali Facebook Five.

Uslužbenci zapora, ki so podali obtožnico, so v izjavi za sodišče zapisali, da so od nadrejenega prejeli pismo, v katerem je bilo zapisano, da so podajali “neavtorizirane javne komentarje” o delu zapora in “brez dovoljenja podajali mnenja medijem”. Prav tako so jim zagrozili z odpovedjo delovnega razmerja.

“Mislimo, da njihovo delovanje ni bilo sporno,” je dejal Little.

Beter Black, predavatelj spletnega prava na univerzi Queensland pa je dejal da:” spletno pisanje ni enako pogovoru pri kavi ali na pikniku, saj na spletu obstaja arhiv zapisov, ki je vedno dostopen javnosti tudi z uporabo iskalnikov.”

Odvetnik Stuart Cole-Morgan je dejal, da pogovor na Facebooku ali MySpaceu s sodelavci lahko zakonsko smatramo kot delovanje v okviru službe. “Mislim, da lahko smatramo tako delovanje v okviru službe, prav tako kot smo spolno nadlegovanje sodelavca zunaj službe obravnavali kot delovanje v okviru službe,” je dejal Cole-Morgan.

Podoben primer so v Avstraliji obravnavali že lani, ko so upravljalcu z hipotekami dovolili, da lahko izgubo doma lastnikom sporoči kar prek Facebooka. V Avstraliji pa med ljudmi vlada strah, da bodo podobne izjave sodišč pripeljale do kratenja zasebnosti.

Vir: Yahoo Tech News


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt