O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Iran: Mladina na spletu bije boj proti predsedniku Ahmadenidžadu

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 28. 09. 2009 | Avtor:

Pred dnevi se je v New Yorku začela konferenca Združenih narodov, na kateri je bil prisoten tudi predsednik Irana, hkrati pa so se aktivirali tudi mladi Irančani v ZDA, ki bodo skušali s pomočjo spletne komunikacije omajati trenutni režim v Iranu.

“Čeprav iranska vlada zelo uspešno omejuje dostop do spleta znotraj države, to ne pomeni, da ne bomo poskušali od zunaj,” je prepričan Ali Jahanshahi, iranski bloger, ki živi in dela v Združenih državah Amerike. “S spletnimi mesti, ki gostujejo v ZDA skušamo pomagati aktivistom znotraj Irana in tako prispevati svoj del pri rušenju režima,” še dodaja.

“Ahmadenidžad je ukradel volitve, vseeno pa tega ne boste slišali oziroma brali v iranskih medijih,” je odločen Aryan Khalili, dvaindvajsetletni študent prava v ZDA. “Vse naše izdelke zelo hitro objavljamo na spletu, tako da lahko javnost dobi informacije o dogodkih takoj, ko se le-ti zgodijo,” še dodaja.

Ker imajo iranski novinarji prepoved pokrivanja protivladnih protestov v Iranu, blogerji v tujini delujejo kot ena redkih skupin, ki posnetke in poročila protestov objavlja na spletu.  “Medijska podpora je sicer zelo pomembna,” je realističen Jahanshahi, “vseeno pa bodo morali ljudje v Iranu sami stopiti na ulico in zahtevati spremembe. Mi jim pri tem lahko samo pomagamo.”

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt