O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Zdravniki, ki objavljajo na Twitterju ali Facebooku, pogosto kršijo pacientove pravice do zasebnosti

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 5. 10. 2009 | Avtor:

Medicinsko osebje, ki na mrežne strani kot sta Facebook ali Twitter pišejo sporočila, kršijo pacientove pravice do varstva zasebnosti in osebnih podatkov, ugotavljajo znanstveniki.

Raziskava, objavljena v reviji Journal of the American Medical Association navaja primere, ko so zdravniki pripravniki s spletom delili osebne zgodbe pacientov in podrobnosti o njihovem zdravstvenem stanju.

Več kot polovica od 78 ameriških medicinskih izobraževalnih ustanov je poročala o primerih študentov, ki so objavljali zaupno vsebino na spletu, od tega je pri enem od desetih primerov šlo za težko kršitev pacientove pravice do zasebnosti. Objavljeno je bilo dovolj vsebine, da bi lahko paciente identificirali.

Veliko objav je vsebovalo žaljiv ali diskriminatorni jezik. Niso bili redki primeri, kjer so zdravniki objavljali fotografije, ki so prikazovale vinjenost ali uporabo prepovedanih substanc. Večina odkritih incidentov je imela posledice v opozorilu, nekateri primeri pa so bili dovolj resni, da so vodili k študentovemu izključku iz šole.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt