O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Statistika: Raba spleta v Sloveniji narašča

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Sunday, 11. 10. 2009 | Avtor:

V letošnjem prvem četrtletju je imelo spletno stran 69 odstotkov podjetij v Sloveniji, so sporočili iz državnega statističnega urada, dodali pa so še, da je imelo v istem obdobju dostop do interneta 64 odstotkov gospodinjstev.

Internet je sicer redno uporabljalo skoraj 1,1 milijona oziroma 64 odstotkov posameznikov v starosti od 10 do 74 let. Kot so še sporočili iz državnega statističnega urada, je glede na tip gospodinjstva dostop do interneta v tem času pridobilo največ gospodinjstev brez otrok – njihov delež se je povečal za šest odstotnih točk -, delež gospodinjstev z otroki pa je v tem pogledu ostal skoraj nespremenjen.

Obenem se je povečal delež gospodinjstev, ki so za dostop do interneta uporabljala širokopasovno povezavo. V prvem letošnjem četrtletju je bilo takih gospodinjstev 56 odstotkov, to je za šest odstotnih točk več kot v enakem obdobju leta 2008.

Posamezniki v starosti od 10 do 74 let so v prvem četrtletju 2009 uporabljali internet za različne namene. 54 odstotkov jih je pošiljalo ali prejemalo e-pošto (prejšnje leto v tem obdobju 49 odstotkov). 48 odstotkov ali za eno odstotno točko manj kot v enakem obdobju 2008 jih je iskalo informacije o blagu in storitvah, 12 odstotkov pa se jih je v zadnjih treh mesecih dejansko odločilo za spletni nakup.

11 odstotkov jih je iskalo službo ali pošiljalo prijavo zanjo (prejšnje leto v tem obdobju devet odstotkov). Storitve e-uprave je v zadnjih treh mesecih uporabljalo 31 odstotkov posameznikov (osem odstotkov jih je vračalo izpolnjene obrazce, kar je za dve odstotni točki več kot v enakem obdobju 2008).

Vir: SiOL #1, SiOL #2


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt