O portalu    Avtorji    Kontakt


 

London: Elektronsko štetje glasov ne pride več v upoštev!

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 12. 10. 2009 | Avtor:

V naslednjih volitvah za londonskega župana, ki bodo čez tri leta, bodo glasovnice šteli ročno in ne elektronsko, kot je bilo predvideno na začetku. Razlog je nezanesljiva tehnologija in visoki stroški – elektronsko štetje glasov je namreč za polovico dražje od klasičnega štetja volilnih glasovnic.

Čeprav je elektronsko štetje glasovnic v Londonu v uporabi že od leta 2000, pa so zadnje študije pokazale, da so pozitivni učinki takega štetja pretirani. Londonska volilna komisija je v obrazložitvi ukinitve zapisala, “da so pozitivni učinki elektronskega štetja precenjeni, hkrati pa tudi elektronsko štetje ni brez napak.”

Kritiki elektronskega štetja so opozorili še na škotske volitve leta 2007, ko je ravno elektronsko štetje glasov povzročilo zastonje pri štetju in na koncu celo ogrozilo veljavnost celotnih volitev. Analitiki so že takrat opozarjali, da je samo tretjina pilotskih poskusov elektronskega štetja glasovnic potekala hitreje od navadnega štetja.

Stroški izvedbe elektronskega štetja so bili ocenjeni na dobrih pet milijonov evrov, medtem ko bi ročna izvedba stala okrog dva milijona evrov.”Stroški ne upravičujejo rabe elektronskega štetja, hkrati pa bi lahko denar bolje porabili za izboljšavo infrastrukture in povečanjem števila strokovnega osebja,” je v svoji študiji še zapisala volilna komisija.

Vir: Guardian #1, Guardian #2


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt