O portalu    Avtorji    Kontakt


 

San Francisco: Odprt dostop do podatkov revolucioniziral delovanje mesta

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 19. 10. 2009 | Avtor:

Župan San Francisca, Gavin Newsom, ki je v preteklosti že izkazal naklonjenost moderni tehnologiji, je znova presenetil. Tokrat je podprl snovanje portala DataSF, kjer bodo ljudem brezplačno na voljo banke podatkov o mestu San Francisco.

Spletno mesto DataSF.org uporabnikom trenutno ponuja več kot sto različnih podatkovnih baz, od števila storjenih zločinov, do meritev onesnaženja zraka in podobno. “Cilj zbirk je odpirati lokalno vlado in spodbuditi uporabnike, da podatke koristno uporabijo,” je poudaril Gavin Newsom ob otvoritvi spletišča.

V dveh mesecih so uporabniki že zasnovali več aplikacij, najbolj priljubljena pa je aplikacija Crimespotting, kjer ljudje lahko preverijo lokacijo različnih vrst zločinov v San Franciscu.

“Podatke je potrebno zbirati in obdelovati,” je ocenil predstavnik županovega urada, Brian Purchia, “uporabnikom pa bomo v sodelovanju z našimi oddelki ponudili čimvečje število različnih baz, ki jih bodo lahko nato uporabili v svojih aplikacijah.”

Po mnenju analitikov je najverjetnejši razlog za uspeh takega podviga v San Franciscu odprta skupnost in navdušeni uporabniki.”Po splavitvi portala nas kličejo iz vseh držav ZDA in prosijo, naj jim pomagamo pri razvitju česa podobnega,” je ponosen Purchia.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt