O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija bo uzakonila elektronske peticije na lokalnem nivoju

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 26. 10. 2009 | Avtor:

Britanske oblasti bodo v bližnji prihodnosti uzakonile oddajanje in komentiranje elektronskih peticij na nivoju občinskega odločanja, s tem pa upajo na dvig demokratičnega potenciala odločanja v lokalnih skupnostih. Kritiki opozarjajo na digitalni razkorak in slabe spletne povezave na ruralnih delih Velike Britanije.

Osnutek zakona predvideva postavitev infrastrukture za oddajanje in komentiranje elektronskih in papirnatih peticij, objavo peticij in komentarjev na spletu in vključitev peticij v odločevalske procese lokalnih oblasti. Prvi predlog zakona je bil objavljen decembra 2008, v veljavo pa naj bi po ocenah stopil spomladi naslednje leto.

V pomoč lokalnim oblastem je bila že vzpostavljena mreža strokovnjakov za svetovanje lokalnim oblastem, v njej pa so tudi predstavniki šestih občinskih svetov, ki imajo dobre izkušnje s peticijami.

Fraser Henderson, vodja projekta, je pojasnil, da “bo zakon formaliziral elektronske peticije in lokalnim oblastem olajšal implementacijo mehanizom za pobiranje in komentiranje elektronskih peticij.” Poleg peticij bodo lahko občani na spletu tudi sodelovali v spletni skupnosti in na tak način krepili sodelovanje na področju lokalne vlade.

Vir: Headstart


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt