O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Britanska vlada piratom grozi z odvzemom internetnega dostopa

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 2. 11. 2009 | Avtor:

Britanska vlada bo boj proti spletnim piratom pospešila z novim zakonom, ki bo organom pregona omogočil, da bodo večkratnim kršiteljem odvzeli internetni dostop.

Kršitelj bo najprej dobil trenutno še neznano število opozorilnih pisem, če to ne bo dovolj, se mu bo zmanjšala hitrost internetne povezave, skrajen ukrep pa bo odvzem internetne povezave. Del zakona, ki govori o odvzemu internetne povezave, bodo uveljavljali eno leto po tem, ko bo zakon sprejet.

Odziv na kampanjo glasbenikov proti ilegalni izmenjavi

Predlog zakona, katerega je vložil britanski gospodarski minister Peter Mandelson, je vladni odziv na obsežno kampanjo proti ilegalni izmenjavi z avtorskimi pravicami zaščitenih vsebin, pri kateri so sodelovali umetniki, kot sta Lily Allen in James Blunt.

Novi zakon naj bi bil sprejet aprila prihodnje leto, lastniki avtorskih pravic, glasbene založbe in internetni ponudniki pa naj bi vsaj eno leto sodelovali pri pošiljanju opozorilnih pisem uporabnikom interneta, ki si bodo ilegalno izmenjevali digitalne vsebine.

Bodo opozorilna pisma dovolj?

Britanska vlada upa, da bodo opozorilna pisma veliko kršiteljev prepričala v opustitev izmenjave z avtorskimi pravicami zaščitenih vsebin prek omrežij P2P. Če se v enem letu obseg ilegalne izmenjave ne bo drastično zmanjšal, bodo pričeli s tehničnimi ukrepi, kot sta upočasnitev internetne povezave in kasneje odvzem internetnega dostopa.

Vir: Siol


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt