O portalu    Avtorji    Kontakt


 

EU želi ‘pomagati’ piratom

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 9. 11. 2009 | Avtor:

Evropski parlament in Svet Evrope bosta odločala o reformi telekomunikacijske zakonodaje. Ta naj bi med drugim prinesla tudi “pošteno obravnavanje uporabnikov,” preden bi jim operaterji zaradi kršitve avtorskih pravic odklopili internetno povezavo.

Nekateri poslanci so zagovarjali stališče, da bi smeli operaterji uporabnike izklapljati le na podlagi odločitve sodišča, drugi pa so menili, da je treba pirate dosledno in brezpogojno kaznovati z odklopom internetne povezave. Sprejeto besedilo je torej kompromis med obema skrajnima stališčema.

Žal pa evroposlanci niso sprejeli razlage, kaj “pošteno obravnavanje uporabnikov” dejansko pomeni in kako naj bi se obravnavalo v praksi. Tako smo priča še eni rešitvi, pri kateri pa nikomur ni povsem jasno, kaj naj bi prinesla.

Monique Goyens iz evropske organizacije za varstvo potrošnikov je z izidom kljub temu zadovoljna. Pravi, da je sprejet kompromis jasno sporočilo obeh strani, da je potrebno potrošnikom zagotoviti temeljne pravice tudi v digitalnem svetu.

Vir: DNE


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt