O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Igra World of Warcraft razkrila pasti kitajske spletne birokracije

Kategorija: Tehnologija | Datum objave: Monday, 9. 11. 2009 | Avtor:

Kitajsko ministrstvo za kulturo je kitajski urad za komunikacije obtožilo kršenja pooblastil, potem ko je urad naročil podjetju NetEase.com naj preneha z gostovanjem spletne igre World of Warcraft. Analitiki so že opozorili, da je to le vrh ledene gore kitajskega prepletenega nadzora nad spletom.

“Primer je jasen indikator tveganih investicij v Kitajsko,” je opozoril analitik podjetja JP Morgan, Dick Wei, “saj se splet šele razvija, pravila regulacije pa se vzpostavljajo sproti in brez določenega reda.”

Kitajska komunistična partija je že večkrat zahtevala strožji nadzor spletnih vsebin, predvsem spletnih iger, pornografije in ostalih “nezdravih” vsebin.Vladne agencije in uradi pa so se začele ukvarjati z izvajanjem tega nadzora in nadvlado nad ostalimi agencijami.

“Ministrstvo za kulturo meni, da je urad za komunikacije kršil pooblastila,” je za javnost izjavil Li Xiong, predstavnik ministrstva za kulturo, “saj spletne igre spadajo pod kategorijo spletnih vsebin, ki so pod našim nadzorom.”

Kritiki so spor že označili za simptomatičnega, kitajske oblasti pa bodo po lastnih napovedih v prihodnosti vedno več pozornosti posvečale spletni regulaciji. “Splet se razvija z vratolomno hitrostjo in zaščita družbene stabilnosti bo naletela na veliko novih in neznanih izzivov,” je izjavil Meng Jianzhu, predstavnik za odnose z javnostmi ministrstva za javno varnost.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt