O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Internet ni kriv za družbeno izoliranost

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 9. 11. 2009 | Avtor:

Raziskovalci organizacije Pew Internet and American Life Project so objavili izsledke nedavne raziskave, s katero so ugotavljali ali uporaba interneta in mobilnih telefonov vodi do zmanjšanja velikosti in raznolikosti kroga prijateljev ter znancev, s katerimi posamezniki govorijo o pomembnih zadevah. Ugotovili so, da ne.

Z raziskavo so se lotili vprašanja ali je internet kriv za zmanjševanje t.i. osnovne diskusijske mreže prijateljev in znancev povprečnega Američana. Ugotovili so, da se je obseg družbene izoliranosti od leta 1985 do danes komajda kaj spremenil, kar ne potrjuje domneve, da je internet kriv za družbeno izoliranost.

V primerjavi s prejšnjo generacijo Američanov se ni veliko spremenilo. Večina ljudi ima vsaj eno osebo, kateri se lahko zaupajo, šest odstotkov predstavnikov odrasle populacije pa nima nikogar, s katerim bi se lahko pogovorili o pomembnih zadevah ali nekoga, ki jim veliko pomeni.

Drugo vprašanje raziskovalcev je bilo ali uporaba interneta spodbuja raznolikost kroga prijateljev. Ugotovljeno je bilo, da v diskusijskih omrežjih družbenih spletišč pogosto sodelujejo ljudje z različnimi značaji, življenjskimi izkušnjami, zaposlitvami in družbenimi položaji.

Za redne uporabnike interneta, ki pišejo blog, obstaja večja verjetnost, da bodo pogovor začeli z osebo druge rase, kot pa za uporabnike, ki bloga ne pišejo. Uporabniki, ki na internetu objavljajo svoje fotografije, pogosteje načnejo resen pogovor s posameznikom drugačnih družbeno političnih prepričanj, kot tisti, ki fotografij ne objavljajo.

Raziskava je pokazala, da je v povprečju osnovna diskusijska mreža prijateljev in znancev Američana, ki uporablja mobilni telefon, 12 odstotkov večja od Američana, ki mobilnega telefona ne uporablja.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt