O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pazljivo, spolzki teren!

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Wednesday, 18. 11. 2009 | Avtor:

Prejšnji teden je končno ugledala luč sveta oziroma spleta nova storitev, s katero slovenska vlada skuša ljudstvo “…vključiti v oblikovanje politik in ga spodbuditi k posredovanju pobud in izmenjavi mnenj…”. Ji bo to uspelo?

Čisto odkrito vam povem, da sem glede projekta Predlagam vladi rahlo zmeden. Sicer razumem namen Urada vlade za komuniciranje, da z novo storitvijo opraviči svoje ime, vseeno pa po drugi strani nisem prepričan, da je sistem parlamentarne demokracije pravi za neposredno nagovarjanje služb in organov.

Razumem težavo pri lovljenju repa lestvice desetih najbolj razvitih držav na področju elektronske demokracije, ampak po drugi strani imamo spet probleme pri razumevanju izvajanja strategije, ki na eni strani zanemarja čisto osnovne gradnike (elektronski dostop), po drugi strani pa vleče poteze, kot je ustanovitev portala za elektronsko participacijo.

Po besedah vodje urada sodelovanja ne bodo posebej oglaševali, vlada pa je, razumljivo, v celoten sistem vgradila kar nekaj varovalk, s katerimi bo skušala kodificirati sprejemanje posameznega predloga (od finančnih do časovnih in preostalih).

Portal je svojo pot začel tako, kot začnejo svojo pot vsi spletni komunikacijski kanali v Sloveniji – s kopico anonimnih oseb, ki se skrivajo za vzdevki in podajajo bizarne predloge. Med njimi se najde tudi kak s celim imenom in priimkom podpisan koherenten predlog, ki bi dejansko imel možnost izvedbe, tako da upanje ostaja.

Zaenkrat še ni predloga, za katerega bi lahko uporabniki glasovali, temveč je trenutno največja aktivnost uporabnikov skoncentrirana na debato okrog posameznih predlogov – v teoriji z namenom, da se predlog dopolni oziroma popravi, v praksi pa večinoma zato, da si ljudje dajo duška.

Izziv bo že glasovanje za posamezni predlog, saj se je do sedaj že večkrat izkazalo, da ima spletna participacija v Sloveniji zelo kratek domet, “klik demokracija” pa je večinoma iracionalen proces. Ker se pri portalu Predlagam vladi pričakuje resnost in premišljeno glasovanje, bo zanimivo videti, kako bodo na ta pričakovanja odreagirali ljudje.

Uredniki portala so pred težko nalogo – če jim bo uspelo, bo to eden redkih primerov kulturne politične elektronske participacije v Sloveniji, ki bo imela kot posledico dejanske spremembe. O uspehu je zaenkrat še prehitro soditi, uporabnost projekta pa bo jasna takoj, ko bo padel prvi odgovor s strani odgovornih. Kmalu torej.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt