O portalu    Avtorji    Kontakt


 

London: Bodo meščani pomagali Velikemu bratu?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 12. 2009 | Avtor:

Velika Britanija ima trenutno nameščenih dobrih 4.2 milijona kamer, ki nadzirajo zunanje in notranje površine. Ker se notranje ministrstvo sooča z vedno glasnejšimi kritikami, da so kamere same sebi namen, se je neko podjetje odločilo, da bo za pregledovanje posnetkov angažiralo navadne državljane.

Mnenja o uporabnosti kamer so deljena celo znotraj notranjega ministrstva. “Tisoč kamer reši točno en zločin na leto,” je kritičen višji policijski inšpektor, Mick Neville, medtem ko njegov kolega, Julian Worker, meni da “kamer ne bi kar tako izklopil, saj smo dosedaj izpopolnili metode sledenja.”

Vseeno zelo veliko posnetkov ostane nepregledanih, saj je količina le-teh enostavno prevelika. To naj bi se naslednje leto spremenilo, saj na trg prihaja storitev, ki bo posameznikom omogočala pregledovanje posnetkov.  “Podjetje Internet Eyes bo uporabnikom omogočilo, da se preko spleta povežejo z bazo CCTV kamer in nato pregledujejo posnetke, v primeru odkritja kriminalnega dejanja pa bodo o tem obvestili policijo,” pojasnjuje direktor podjetja Tony Morgan, ki bo uporabnike stimuliral z mesečno nagrado 1100 evrov.

Nevladna organizacija, ki se ukvarja s človekovimi pravicami, NO CCTV, je že vložila protestno noto. “To je zelo slab načrt,” trdi Charles Farrier, predsednik organizacije, “saj imamo že sedaj ogromno mrežo kamer, sedaj pa bomo omogočili državljanom da bodo vohunili drug za drugim.”

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt