O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nemška vlada na splet postavlja Nemško digitalno knjižnico

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 12. 2009 | Avtor:

Nemški odgovor na Google: zvezna vlada je sklenila z letom 2011 postaviti na splet Nemško digitalno knjižnico (DDB). V njej bodo mrežili banke podatkov več kot 30.000 kulturnih in znanstvenih institucij v Nemčiji, ki bodo državljanom dostopne prek enotnega nacionalnega portala.

Ta “stoletni projekt” predstavlja “kvantni skok v svetu digitalnih informacij” in “primeren odgovor na Google”. “Deutsche Digitale Bibliothek” bo omogočila dostop do kulturne dediščine, javno zbrane in hranjene skozi več stoletij ter večinoma kupljene z državnimi sredstvi. Postala bo multimedialno dostopna – “in sicer trajno ter ne zgolj v komercialne namene”, je poudaril minister za kulturo Bernd Neumann. To bo hkrati “čudovit prispevek k ohranitvi naše kulturne identitete in k zaščiti avtorstva”, je dodal.

Predvideno je, da bo knjižnica ponudila digitalne kopije knjig, slik, skulptur, notnih zapisov, glasbe in filmov ter bodo tako pokrili vse vrste kulturnih in znanstvenih institucij, kot so knjižnice, arhivi, muzeji, mediateke in znanstveni inštituti. Knjižnica DDB bo nemški prispevek k Evropski digitalni knjižnici, Europeani, obenem bo ustrezala obveznostim do Evropske unije, Neumannove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Minister je ob tem spomnil na spletni koncern Google, ki je v zadnjem času z enkratno pogodbo pridobil trajne digitalne pravice do velikega knjižničnega inventarja. “DDB je v tem pogledu primeren odgovor na Google.” Pri nemški knjižnici bodo po Neumannovih besedah obstoječe avtorske pravice in pravice izvajalcev “samoumevno ohranjene v neokrnjeni obliki”. “V primerjavi z Googlom bodo pri vzpostavljanju DDB-ja najprej zaprosili za avtorske pravice njihove nosilce in šele nato ukrepali – dokumentirano in v vsakem trenutku preverljivo.”

Z Nemško digitalno knjižnico bodo ustvarjeni takšni pogoji, “da bo digitalna pravica do razpolaganja z – delno skozi več stoletij nakopičeno – kulturno dediščino ostala v državni pristojnosti”. Poleg tega bo zagotovljeno, da bodo kulturna dediščina in znanstveni izsledki – “v takšnih primerih, kot je zrušenje kölnskega mestnega arhiva ali požar v Knjižnici Anna Amalia v Weimarju” – za prihodnje generacije ohranjeni tudi v digitalni obliki.

DDB je skupni projekt zvezne države, dežel in občin, ki so se dogovorile za ustrezno upravljanje in financiranje knjižnice. Vzpostavitev knjižnice bodo financirali s sredstvi državnega Konjunkturnega programa II, po letu 2011 si bodo stroške delile zveza in nemške zvezne dežele.

Vir: RTVSLO


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt