O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Florida: Sodniki in odvetniki ne smejo biti prijatelji

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 14. 12. 2009 | Avtor:

Odbor za etiko pri odvetniški zbornici ameriške zvezne države Florida je v nedavnem priporočilo odvetnikom in sodnikom odsvetoval prijateljevanje na spletnih omrežjih kot sta Facebook in MySpace. Razlog? Člani odbora se bojijo, da bi take zveze drugim nakazovale poseben status določenih odvetnikov pri določenih sodnikih.

Člani odbora so v poročilu zapisali, da sodniki lahko komentirajo zapise drugih sodnikov in da ima lahko med predvolilno kampanjo sodnik svoj spletni profil, vseeno pa se tukaj spletna povezanost sodnikov in odvetnikov konča.”  Mnenje odbora je sicer neobvezno, vseeno pa je predstavnik floridskega vrhovnega sodišča, Craig Wates, pojasnil, da bo večina odvetnikov in sodnikov spoštovala napotke odbora za etiko.

Napotki se zdijo smiselni tudi sodniku Thomasu McGradyju. “Napotki so mišljeni za dvigovanje ugleda sodnikov in poudarjanje njihove neodvisnosti,” je pojasnil, “hkrati pa se izognemo razumevanju, da bomo določene odvetnike obravnali drugače, samo zato, ker smo z njimi prijatelji na Facebooku,” je še dodal McGrady.

Kritiki so odločitev odbora že označili za smešno, saj “gre predvsem za kozmetične popravke, ki klientelizma ne bodo odpravili, hkrati pa sodniki spornih zvez najverjetneje tako ali tako ne bi javno oglaševali na spletu.”

Vir: Associated Press


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt