O portalu    Avtorji    Kontakt


 

MJU načrtuje prenovo sistema e-uprave, ki bo podpiral vse brskalnike

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 1. 02. 2010 | Avtor:

V odzivu na proteste treh profesorjev ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko je ministrstvo za javno upravo napovedalo prenovo sistema elektronske uprave, ki bo podpiral vse glavne brskalnike na slovenskem trgu.

Trije profesorji na fakulteti za elektrotehniko so na direktorat za e-upravo in ministrstvo za javno upravo naslovili odprto pismo, v katerem so opozorili, da več spletnih strani javne uprave pravilno deluje le v spletnem brskalniku Internet Explorer (IE) podjetja Microsoft. Kot primer so navedli elektronsko podpisovanje, ki ga uporablja Agencija za javnopravne evidence in storitve, ki je do nedavnega delovalo le z IE.

Profesorji pravijo, da se jim zdi nedopustno, da javna uprava uporabo njenih uslug pogojuje z uporabo plačljive opreme neke multinacionalke. “To je tako, kot da bi se lahko po državnih avtocestah vozili samo z avtomobili določenega proizvajalca,” pravijo. Včasih je sicer Internet Eksplorer uporabljala večina uporabnikov, danes pa druge spletne brskalnike uporablja že več kot 50 odstotkov uporabnikov. Najbolj razširjen alternativni brskalnik je Mozzila Firefox.

Poleg tega so opozorili tudi na to, da je Internet Explorer varnostno sicer slabši od nekaterih drugih, nemška in francoska vlada pa uporabnike celo pozivata, naj zaradi varnosti ne uporabljajo IE, temveč alternativne brskalnike. Pod odprto pismo so se podpisali Miha Fošnarič, Samo Penič, Aleš Berkopec in Jure Fošnarič.

Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so pojasnili, da se zavedajo problema pri funkcionalnosti elektronskega podpisovanja, ki pa je problematično predvsem pri starejših aplikacijah. Ta problem rešujejo fazno. Prvi sistem, kjer testirajo novejše tehnološke rešitve elektronskega podpisa, je eVEM. Po tem pa bodo sistem posodobili tudi v okviru portala e-Uprava.

Sicer pravijo, da v novih javnih naročilih od dobaviteljev informacijskih sistemov zahtevajo, da delujejo tudi na različnih brskalnikih. Tako morajo nove aplikacije, ki so predmet javnega razpisa, delati tako na Internet Explorerju in na Mozilli Firefox ter na operacijskih sistemih Linux, Mac OS in Windows XP ter Vista).

Trenutno se e-podpis zahteva izključno pri uporabi e-obrazcev, ko uporabnik oddaja e-vlogo določenemu organu javne uprave. Trenutno je na državnem portalu objavljenih takih 213 vlog, kar je četrtina od vseh 843 vlog, ki so uporabnikom na voljo, so še pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po podakih Google Analytics za e-upravo je bilo v letu 2009 med vsemi obiskovalci državnega portala E-uprava 61,77 odstotka tistih, ki so uporabljali brskalnik Internet Explorer, 34,26 odstotka Firefox, 1,73 odstotka Chrome, 1,04 odstotka Opera in 0,89 odstotka Safari.

Vir: 24ur #1, 24ur #2


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt