O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo FBI hranil tudi naše spletne prometne podatke?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Tuesday, 9. 02. 2010 | Avtor:

Služba FBI v ZDA pritiska na ponudnike dostopa do spleta, da bi dve leti hranili prometne podatke o spletnih aktivnostih svojih uporabnikov. Zaenkrat sicer ni jasno, kakšne podatke naj bi ponudniki hranili, hranjenju pa so v ameriški politiki zelo naklonjeni.

Zagovorniki hranjenja omenjajo predvsem boljše in hitrejše odkrivanje zločinov, ki se dogajajo s pomočjo spleta, kot je na primer distribucija otroške pornografije, vseeno pa zaenkrat ni jasno, katere od prometnih podatkov naj bi ponudniki dostopa do spleta sploh zbirali.

Greg Motta, vodja oddelka za digitalno forenziko pri FBI je pojasnil, da bi rad Urad ohranil prednost pred zločinci tudi na spletu. Ameriški telekomi morajo od leta 1986 hraniti prometne podatke telefonskih klicev za obdobje osemnajstih mesecev, Motta pa upa, da se bo praksa raztegnila tudi na splet. “Seveda prometni podatki ne vključujejo vsebine,” je pojasnil Motta, “vprašanje pa je, kako dobro so ponudniki spleta izobraženi glede tehnik shranjevanja in kakšne so njihove zmogljivosti.”

Odzvali so se že ameriški ponudniki dostopa do spleta in ideje o zbiranju podatkov označili za zelo slabo prakso. “Podatkov ne bomo  hranili na mreži,” je zavrnil možnost Drew Arena, podpredsednik telekoma Verizon, “nadziranje brskanja in naslovov spletnih mest, ki jih uporabniki obiskujejo pa bi lahko predstavljalo kršitev zakona (wiretap act).”

Neimenovni strokovnjaki tudi opozarjajo, da hranjenje prometnih podatkov v ZDA trenutno ni praksa in da trenutno na ozemlju ZDA ne obstaja niti en ponudnik, ki bi podatke o obiskanih spletnih straneh na tak ali drugačen način hranil in/ali obdeloval.

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt