O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Britanski poslanci dvomijo v predlog zakona o piratstvu

Kategorija: EU | Datum objave: Tuesday, 9. 02. 2010 | Avtor:

Skupina britanskih poslancev je opozorila na večje luknje v novem predlogu zakona, s katerim britanska vlada misli zajeziti spletno pirastvo v Veliki Britaniji. Poslance motijo predvsem široko odprta določila in večje število nedorečenih definicij, ki bi lahko kršile človekove pravice spletnih uporabnikov.

Odbor za človekove pravice britanskega parlamenta je opozoril, da t.i. Digital Economy Bill ni dovolj jasen in da na določenih mestih pušča preveč prostora za zlorabe moči. “Splet se neprestano razvija in s svojim razvojem izziva zakonodajalce,” je izjavil Andrew Dismore, predsednik odbora, “zato je biti potreben pri omejitveni zakonodaji zelo previden pri definicijah in sankcijah.”

Določen del zakona je namreč namenjen boju proti spletnemu piratstvu, Dismore pa opozarja, da je napisan zelo površno in da pušča preveč prostora za zlorabe moči.

“Pravilo treh prekrškov, ki bo ponudnikom dostopa do spleta dovoljevalo izklop dostopa tistim uporabnikom, ki bodo večkrat izvajali nelegalno izmenjavo datotek, med drugim ne določa, ali bodo dostop do spleta onemogočili celotnemu gospodinjstvu ali samo članu gospodinjstva, ki je izmenjavo datotek zagrešil,” opozarja Dismore.  Poslance so podprle tudi nevladne organizacije, ki se jim zdi zakon preveč drakonski.

Na kritike so se že odzvali na ministrstvu za gospodarstvo in opozorili, da je onemogočanje dostopa zadnja poteza, prej pa bodo uporabnika pisno opozarjali. “Izklop sploh ne bo prišel v poštev, če se bo uporabnik odzval na opozorila in z nelegalnimi dejavnostmi prekinil po opozorilu,” je pojasnil predstavnik ministrstva.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt