O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Virtualna resničnost?

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Wednesday, 10. 03. 2010 | Avtor:

Kje so meje naše resničnosti in ali si jih lahko postavljamo sami? Virtualni prostor je nedvomno odprl nove dimenzije tako v komuniciranju kot v vzpostavljanju identitete, preživljanju prostega časa, iskanju informacij, nakupovanju, ipd.

Če sem malo poetična, bi lahko rekla, da je internet odprl nov svet, z dosti manj omejitvami. Seveda ta svet v veliki meri temelji na posnemanju materialnega, pogosto manj vznemirljivega vsakdanjika, kjer si človek svoje identitete ne more izbirati tako poljubno in svobodno.

Na voljo nam je cel kup aplikacij in iger, kjer lahko odpremo restavracijo ali farmo, opremljamo stanovanje, vzgojimo hišnega ljubljenčka in se učimo igranja instrumentov. Vse to bi seveda lahko počeli tudi izven virtualnega sveta, vendar z neprimerno več napora.

Meje virtualnost in resničnosti so se sicer od nekdaj prepletale, sedaj pa so začele dobivati novo, precej strašljivo dimenzijo. Priznam, da sta me novici precej presenetili:

* Azijski par izstradal otroka do smrti, ker je ves čas posvečal svojem virtualnem otroku
* Ženska se ustreli ko pomotoma zamenja pištolo za Wii upravljalec.

Morda je prva misel ob prebranem, da se kaj takega pri nas ne bi moglo pripetiti. Da se takšne stvari dogajajo samo tujini. Ironično virtualni svet ne pozna meja, resničnost pa je zmuzljiva in zavisi od naših zaznav. Le-te bodo ob pogledu na polje sončnic čisto mimogrede prebudile misel, kako enostavno bi jih bilo požeti v Farmville.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt