O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Internet je za večino človekova pravica

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 15. 03. 2010 | Avtor:

Velika večina anketirancev meni, da mora internet ostati svoboden in da je dostop do svetovnega spleta osnovna človekova pravica. Mnogi se bojijo kibernetskega kriminala.

BBC World Service je naročil zanimivo anketo, s katero so želeli preučiti odnos do interneta na različnih koncih sveta. Vključili so 27 tisoč posameznikov iz 26 držav.

78 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da jim internet omogoča svobodno izražanje, 90 odstotkov jih meni, da svetovni splet ponuja odlične možnosti za učenje; o tem so najbolj prepričani vprašani v Južni Koreji, Mehiki, Braziliji in Turčiji. 70 odstotkov anketirancev na Japonskem, v Mehiki in Rusiji si ne more zamisliti življenja brez interneta.

Več kot polovica vprašanih ima internet za najbolj verodostojen medij, 30 odstotkom je ključna prednost neomejena komunikacija, 12 odstotkov anketirancev pa v internetu vidi predvsem pot do dobre zabave.

Ljudi najbolj skrbi kibernetski kriminal, predvsem spletne prevare in kraje identitete. Mnogi se bojijo tudi pretirane dostopnosti do nasilja in spolnosti.

Anketo je za BBC opravilo podjetje GlobeScan, analiza rezultatov pa kaže, da večina uporabnikov meni, da mora internet ostati svoboden in da je internet osnovna človekova pravica, ki jo je treba obravnavati enako kot drugo osnovno infrastrukturo, na primer ceste.

“Internet ima velik potencial. Predstavlja verjetno največje razsvetljenje v zgodovini,” pravi Hamadoun Touré iz Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU), ki sicer prihaja iz afriške države Mali, kjer je razvitost interneta slaba.

Vir: 24ur


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt