O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Žaljenje na omrežju Facebook ga je stalo več kot 250 evrov

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 15. 03. 2010 | Avtor:

Darren Mattox je na Facebook profilu svojega bivšega dekleta pustil žaljivo sporočilo, sodišče pa ga je zaradi razžalitve obsodilo na denarno kazen. Analitiki se sprašujejo, če je to precendens, ki bo pomenil konec sovražnih in žaljivih skupin na omrežju Facebook.

Odvetnik obtoženega Mattoxa je pojasnil, da je Darrena razburila prepoved približevanja svojemu bivšemu dekletu Ashleigh Speed, s katero je imel otroka. Ker mu je Speedova prepovedala približevanje in ignorirala njegove klice, ji je Mattox pustil žaljivo sporočilo na omrežju Facebook.

“Taki primeri se zaenkrat redko znajdejo pred sodiščem,” je zadevo komentiral predstavnik državnega tožilstva, “vseeno pa ocenjujemo, da se bodo v prihodnosti večkrat znašli pred nami.”

Primer je že spodbudil razmišljanja o prihodnosti komunikacije na omrežjih, kjer uporabniki veliko energije posvetijo ustvarjanju sovražnih skupin in profilov, ki žalijo javne in ostale osebnosti. Sicer omrežja že omogočajo prijavo in odstranitev nezaželenih vsebin, ki niso v skladu s politiko delovanja posameznega omrežja, vendar bo zanimivo videti, kako se bo dinamika komunikacije spremenila, ko in če bodo uporabniki, ki so tarče žaljenja, posegli po drugih pravnih sredstvih.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt