O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-zdravstvo: Britanski zdravniki so prepričani, da so uporabniki neinformirani

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 22. 03. 2010 | Avtor:

Prehod na digitalne zdravstvene kartoteke bi morali zaustaviti, saj so pacienti neinformirani o posledicah digitalizacije, svarijo vodilni zdravstveni kadri Velike Britanije.

Združenje britanskih zdravnikov je opozorilo na neobveščenost uporabnikov, ki se ne ujema s hitrostjo digitalizacijo medicinskih kartotek kot prvega koraka v uvajanju elektronskega sistema zdravstva. Po celi Veliki Britaniji je samo dvanajst milijonov državljanov prejelo zloženke z informacijami o novem sistemu, ki bo omogočal hitrejše zdravljenje in manj napak pri predpisovanju zdravil.

Obstaja sicer možnost, da pacient digitalizacijo svojih medicinskih podatkov zavrne, vendar pa se premalo bolnikov zaveda te možnosti, opozarjajo zdravniki. Še več, svarijo, nekatere podrobnosti se v digitalne kartoteke dodajajo brez pristanka bolnika.

Sistem bo eventuelno omogočal poenoten dostop z več kot tristo bolnišnic po celotni Britaniji, hkrati pa bodo lahko bolniki od doma dostopali do svojih podatkov, brez pregledom kartotek s strani medicinskega osebja pa bo moralo osebje bolnika prositi za soglasje.

Zdravniki so na vlado naslovili prošnjo, da naj premisli o načinu digitalizacije in da naj bolnikom omogočijo bolj pregleden nadzor nad postopkom digitalizacije.

Vir: The Time


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt