O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Mesto Highworth pokrito z brezplačnim brezžičnim dostopom do spleta

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 22. 03. 2010 | Avtor:

Mesto Highworth z deset tisočimi prebivalci je postalo prvo mesto v Veliki Britaniji, kjer imajo vsi prebivalci dostop do brezplačnega brezžičnega dostopa do spleta. Projekt je stal dober milijon evrov, za neomejen dostop do spleta pa so v mestu namestili več kot tisoč dostopnih točk.

Sistem omogoča vsem uporabnikom, da se na splet priklopijo in ga uporabljajo dve uri brez kakršnikoli stroškov ali pa postanejo naročniki in za hitrejši neomejeni dostop plačujejo deset evrov na mesec. Izgradnja omrežja je potekala v zasebno-javnem partnerstvu med občino in podjetjem Digital City, v dostopu do spleta pa sedaj uživa skoraj dvesto tisoč občanov.

Odprt dostop pa že ogroža predlog zakona, ki z namenom boja proti ilegalni izmenjavi vsebin po spletu omejuje oziroma prepoveduje anonimno rabo omrežji oziroma od upravljalcev zahteva, da ponavljajoče se kršitelje prijavijo policiji. Strokovnjaki opozarjajo, da so kazni za kršitelje tako hude, da bodo upravniki odprtih omrežji svoje mreže raje zaprli kot pa tvegali sankcije.

Vir: BBC, SwindonAdvertiser, ISP Preview


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt