O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska: Google se umika in ukinja cenzuro

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 29. 03. 2010 | Avtor:

Kitajsko oblast je razburila odločitev spletnega velikana Googla, da bo umaknil spletno cenzuro. Dejanje je označila kot “veliko napako”, s katero Google krši kitajsko zakonodajo.

Delovna mesta okoli 600 zaposlenih na Googlu v Pekingu in Šanghaju (www.google.cn) ostajajo negotova, potem ko je ameriški velikan napovedal, da se bo preselil v Hongkong (www.google.com.hk). Kitajski zunanji minister Čin Gang je pojasnil, da gre za osamljen primer komercialnega podjetja, zato dejanje ne bo vplivalo na kitajsko-ameriške odnose, če jih seveda ne bodo “politizirali“. Minister je še dodal, da bo vlada v zvezi z odločitvijo Googla “ravnala skladno z zakonodajo“.

Kitajska trdi, da je Google z odpravo cenzure in z obtožbo, da je bila za vdor do informacij o računih elektronske pošte kitajskih borcev za človekove pravice odgovorna kitajska vlada, kršil dogovor, ki ga je ob vstopu na trg podpisal s kitajsko vlado. Zaradi omenjena poskusa vdora je Google na začetku leta grozil Kitajski, da bo celo zapustil njen trg. V spor se je takrat vmešala državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, ki je obsodila vse države, ki cenzurirajo spletne strani.

Kitajska Googlu še ne prinaša dobička

Čeprav bo Google svoj portal preselil v Hongkong in odpravil cenzuro, za Kitajsko to ne prinaša posebnega strahu ali posledic, saj vlada s svojimi filtri nadzira celoten splet. Prav tako Google še vedno ni izpolnil svojih poslovnih načrtov na kitajskem trgu. Od zastavljenih 24 milijard prihodka mu je uspelo ustvariti le od 250 do 600 milijonov dolarjev.

Kot je dejal za Reuters kitajski strokovnjak za tehnologijo Čen Jafej, bi Google ob vstopu na trg moral upoštevati zahteve Kitajske. “Google pa ima svoja pravila. Trenja med Googlom in kitajsko vlado je njun boj. Kitajski uporabniki spleta ne bodo obžalovali, če se bo Google umaknil.”

Viri: RTV Slovenija


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt