O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Venezuela: Twitter Chavezu povzroča sive lase

Kategorija: Amerika | Datum objave: Tuesday, 6. 04. 2010 | Avtor:

Chavezovi politični nasprotniki zaradi medijske cenzure in ostalih vladnih pritiskov vedno bolj komunicirajo preko socialnih mrež, zaradi popularnosti le-teh pa tako dosežejo zelo veliko število ljudi. Chavez pa načrtuje nove ukrepe za omejevanje komunikacije, med drugim tudi filtriranje prometa.

Med bolj popularne mreže sodi Twitter, ki z več kot dvesto tisoč uporabnikov in eksplozivno rastjo števila uporabnikov v letu 2009 predstavlja glavni komunikacijski kanal, s pomočjo katerega opozicija komunicira mimo medijskih kanalov v državi.

Chavez je spletno komunikacijo že označil za terorizem, hkrati pa zavrnil namigovanja o cenzuri spleta. Vseeno kritiki opozarjajo, da ima Chavez v načrtu mehko filtriranje prometa, saj bo vse spletne komunikacije v Venezueli “speljal” po žicah edinega državnega telekoma, ki je v njegovi lasti.

Vseeno je zanimivo dejstvo, da je pred Chavezovim predsednikovanjem dostop do spleta v Venezueli pomenil luksuzno blago, ki ga je posedovalo manj kot deset odstotkov vsega prebivalstva. Zaradi vladnih vlaganj v infrastrukturo in podpiranja nizkocenovnega dostopa do spleta ima Venezuela sedaj skoraj devet milijonov spletnih uporabnikov.

“Twitter spreminja način komunikacije in distribucije informacij v državi,” ocenjuje Luis Carlos Diaz, sodelavec skupine Center for Investigation and Social Action v Venezueli, “zelo močno prisotna pa je politična komponenta, saj s pomočjo spleta vedno večje število ljudi komunicira in debatira o stvareh, ki niso v skladu z vladno politiko.

Da je Twitter orodje opozicije kaže tudi seznam venezuelskih uporabnikov. Sedem od desetih najbolj popularnih Twitter računov je do Chaveza kritičnih, njegovi zagovorniki pa se na seznamu pojavijo šele okrog sedemdesetega mesta po številu “zasledovalcev”.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt