O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Pred Obamo veliki preizkus spletne zasebnosti

Kategorija: Amerika | Datum objave: Tuesday, 6. 04. 2010 | Avtor:

Ena od predvolilnih obljub Baracka Obame je bila tudi krepitev varoval spletne zasebnosti in ostalih vidikov zasebnosti digitalne dobe. Sedaj je pred njim predlog zakona, ki za nadzor mobilnih in elektronskih komunikacij zahteva sodni nalog, s podpisom pa bi Obama potrdil svojo podporo zasebnosti na spletu.

Med predlagatelji zakona najdemo tako Google, eBay, kot tudi Microsoft in AT&T, če naštejemo samo nekaj največjih podpornikov, kritiki pa že opozarjajo, da je predlog v nasprotju z večdesetletno sodno prakso, kjer je policija dokaze pridobivala ravno z nepooblaščenim nadziranjem komunikacij osumljencev.

“Upamo, da bo Obama predlog podpisal,” pojasnjuje analitik Ryan Radia, ki je še eden izmed podpornikov predloga, “saj s tem predlogom ne bomo onemogočali dela varnostnih sil, bomo pa poskrbeli za zasebnost uporabnikov.”

Nasprotovanje so že izrazile varnostne agencije, ki so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja že uspešno zavrnile podoben predlog zakona, ki se je ukvarjal z spremembo zakonov hladne vojne, ki še danes zvezni policiji (FBI) dovoljujejo veto na uvajanje novih metod enkripcije.

Trajalo je skoraj deset let, da se je mentaliteta Bele hiše spremenila in da so začeli tudi na vrhu strukture moči razmišljati o varovanju zasebnosti in ne samo o širjenju polja nadzora zveznim agencijam. Jim Dempsey, podpredsednik organizacije Center for Democracy and Technology, poudarja, da je potrebno razlikovati mnenje pravosodnega ministrstva in mnenja celotne administracije: “V prvem primeru odvetniki zagovarjajo ozko definicijo zasebnosti in široko definicijo policijskih metod za odkrivanje kriminala, medtem ko se Bela hiša vedno bolj pomika proti varovanju posameznika,” meni Dempsey.

Cathy Sloan, podpredsednica društva Computer and Communications Industry Association, še dodaja, “da nihče noče kitajskega modela, kjer moč temelji na restrikciji in nadzoru. Vse vladne službe se zavedajo, da je potrebno držati ravnovesje med zasebnostjo in nadzorom in potrebno je sodelovati pri oblikovanju končnega predloga.”

Tudi v kongresu se kažejo prvi znaki podpore. “Zakon je potrebno dopolniti, saj je bil original spisan v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot tak pa ne odseva realnosti,” meni podpornik senator Patrick Leahy, ki predseduje odboru za pravne zadeve.

Kritiki sicer opozarjajo, da je podpora podjetji povezava z določenimi koristmi, ki si jih podjetja obetajo od sodelovanja. “Večinoma gre za popravljanje javne podobe,” pojasnjuje Sloanova, ki izpostavlja primer AT&T in prikritega sodelovanja z agencijo NSA.

Vir: Cnet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt