O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Vlada izdala smernice za obnašanje uradnikov na spletnih mrežah

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 12. 04. 2010 | Avtor:

Barack Obama je izdal smernice za obnašanje uradnikov na socialnih mrežah, ki med drugim določa pravila komunikacije uradnikov in sodelovanja s spletnimi uporabniki. Med drugim je cilj uveljavljanje zakonodaje iz leta 1980, ki uradnikom narekuje zmanjšane birokratskih ovir.

Smernice so pomembne predvsem za lažje delo s spletnimi omrežji, ki jih že sedaj uporabljalo nekatere vladne agencije (NASA, FEMA in druge). Največjo težavo je dosedaj predstavljala ravno interakcija z uporabniki, saj uradniki niso vedeli, ali jim to pravila sploh dovoljujejo ali pa so dejansko omejeni samo na enosmerno komuniciranje.

Dokument na sedmih straneh (.pdf) orisuje komunikacijo in uradnikom pojasnjuje, kako naj uveljavljajo skoraj trideset let staro zakonodajo, s katero so že takrat skušali zamejiti količino papirnatih dokumentov in prošenj, potrebnih za komunikacijo. Kritiki so namreč že večkrat opozarjali, da agencije po zakonu sploh ne smejo komunicirati, memorandum pa tokrat tudi uradno odpravlja ovire v spletni komunikaciji med vlado in državljani.

Smernice so del Obaminega programa odprte in državljanu bolj dostopne vlade, s katero želi navadnemu državljanju približati svet odločevalcev in mu omogočiti, da bi pri sprejemanju odločitev sodeloval tudi sam.

Vir: CDT


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt