O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Razlog za e-apatijo iščite v nezaupanju v politiko

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 3. 05. 2010 | Avtor:

Gosti spletne debate o (ne)uspehih elektronske participacije v južni in vzhodni Evropi so si enotni – pomanjkanje sodelovanje je posledica nezaupanja ljudi v politične inštitucije posameznih držav. 

Rolf Lührs, koordinator mreže Pan European eParticipation Network je v uvodu opozoril, da so statistični podatki zaskrbljujoči. Politikom v Estoniji zaupa le deset odstotkov državljanov, Hrvati so malo boljši s trinajstodstotno stopnjo zaupanja, sledijo pa jim Madžari s štirinajstimi odstotki.

“V primerjavi z Dansko, kjer politikom zaupa več kot polovica vseh sodelujočih v raziskavi Eurobarometer, je to izredno malo,” je še dodal Lührs, ki rešitev vidi v nevladnih organizacijah oziroma skupinah, ki jim ljudje zaupajo. “S tem vedenjem se prakse elektronske participacije zelo spremenijo v primerjavi z zahodnoevropskimi državami,” še opozarja Rolf.

Chuck Hirt, član mreže Central and Eastern European Citizens Network, je ocenil, da težava ni samo v državljanih, temveč tudi v politikih, ki ne zaupajo državljanov. “Državljani morajo imeti neko zdravo nezaupanje v politične predstavnike, vseeno pa menim, da politiki zavestno izključujejo državljane iz odločevalskih procesov,” je menil Hirt, ki meni, da mora priti do preskoka v mišljenju na obeh straneh.

Andy Williamson iz društva Hansard je predlagal kompromis: “Rešitev elektronske participacije leži v partnerskem modelu, kjer obe strani sodelujeta z enakovrednim deležem,” je predlagal in še dodal, “da bo tako ravnovesje težko doseči, saj mora priti do spremembe razmišljanja na obeh straneh.”

Vir: Headstar


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt