O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Je Obama požrl predvolilne obljube o spletni zasebnosti?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 17. 05. 2010 | Avtor:

Po več kot letu dni, odkar je dal obljubo, ameriški predsednik Barack Obama še vedno ni vzpostavil posebnega vladnega telesa, ki bi skrbelo za uveljavljanje zasebnosti ameriških spletnih uporabnikov. Kritiki poudarjajo, da je to od Obame neresno.

Jane Harman, vodja odbora za domovinsko varnost, je že zahtevala, da naj se po zakonu iz leta 2004 čimprej vzpostavi odbor za nadzor uveljavljanja človekovih pravic na spletu (Privacy and Civil Liberties Oversight Board), ki je eden od ključnih gradnikov nove zakonodaje, ki bo spremenila drakonske zakone, sprejete po enajstem septembru.

“Naloge odbora bi med drugim vključevale pregledovanje dejanj vlade in vladnih služb na področju varovanja zasebnosti spletnih uporabnikov,” pojasnjuje Harmanova, “poleg tega pa bi na pol leta objavljal poročila, kjer bi se o dejanjih lahko podučili tudi uporabniki.”

Poleg poročil ima odbor tudi možnost klicanja predstavnikov agencij na zagovor oziroma pregled vse dokumentacije, ki jo službe generirajo pri delu, ki se dotika posameznikovih pravic in zasebnosti. Odbor je hotel oblikovati že prejšnji predsednik, pa mu je demokratska večina v ameriškem senatu to preprečila, sedaj pa tudi Obama odlaša z imenovanjem članov.

James Miller iz obrambnega ministrstva pa je ob ločeni priložnosti pojasnil, da se vladne službe srečujejo z vedno večjim obsegom poskusov vdorov v omrežja. “Število se je v zadnjem času tako povečala, da sami nimamo več kapacitet, s katerimi bi analizirali grožnje in ugotovili vir,” je še dodal Miller, ki poudarja, da “poleg podatkov izgubljamo tudi prednost na digitalnem bojišču, saj se zaradi pomanjkanja analitičnih virov iz vdorov ničesar ne naučimo.”

Vir: Reuters, CNET


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt