O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Facebook: Odkrili so zlorabe z osebnimi podatki uporabnikov

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 24. 05. 2010 | Avtor:

Kot da ne bi bilo dovolj dejstvo, da se vedno večje število uporabnikov mreže Facebook odloča za skupinski odhod konec letošnjega maja, sedaj je Wall Street Journal odkril še, da so administratorji omrežja osebne podatke uporabnikov pošiljali večim oglaševalskim agencijam, čeprav le-te za njih sploh niso zaprosile.

Podatki, ki so vsebovali imena uporabnikov, njihove identifikacijske številke in drugo, so s Facebooka pošiljali na več neimenovanih oglaševalskih agencij. Sicer so raziskovalci z inštituta Worcester Polytechnic Institute izmenjavo podatkov opazili že avgusta lansko leto, vseeno pa so administratorji omrežij Facebook, MySpace, Digg in še nekaterimi, z izmenjavo nadaljevali, dokler niso na vrata potrkali novinarji.

Raziskovalci opozarjajo, da je šel Facebook od vseh omrežij najdlje, zaradi konstrukcije sistema, ki je oglaševalcem omogočala spremljanje uporabnikov, ki klikajo na oglase. “Če si prijavljen s svojim profilom in klikneš na oglas, je oglaševalec dobil vse tvoje podatke,” pojasnjuje profesor Ben Edelman.

Vedno več uporabnikov pa opozarja na težave pri varovanju zasebnosti na družabnih omrežjih. Facebook je v preteklosti večkrat zamenjal in dopolnil svoje pogoje poslovanja, uporabniki pa so ob vseh nastavitvah zasebnosti vedno bolj zmedeni. “Facebook trenutno omogoča nastavljanje profilov zasebnosti z več kot stosedemdesetimi možnostmi,” opozarja pisec revije PCWorld, JR Raphael, “za pritožbe uporabnikov pa se ne zmenijo kaj dosti.”

Spletno mesto ReclaimPrivacy.org omogoča uporabnikom brezplačno skeniranje nastavitev profila in priporočila za dvig zasebnosti. Avtorji so orodje vzpostavili na odprtokodni rešitvi, pojasnjujejo pa, da “je naš namen pomagati uporabnikom in jim poenostaviti nastavitve zasebnosti.”

Vir: ArsTechnica, Forbes, PCWorld


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt