O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Odgovornost za gostovanje Pirate Bayja je prevzela švedska piratska stranka

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 24. 05. 2010 | Avtor:

Potem ko je v Nemčiji prišla v veljavo sodna prepoved, se je spletna stran The Pirate Bay ovila v črnino. A danes že ponovno deluje. Tokrat je igra postala resnejša: švedska piratska strank Piratpartiet, legitimna politična stranka z dvema članoma v Evropskem parlamentu, je prevzela neposredno odgovornost za gostovanje spletne strani.

“Medtem ko se drugi politiki ukvarjajo z ustanavljanjem komitejev, stranka Pirate Party prevzema odgovornost in deluje z lastnimi viri, s čimer ščiti varnost informacij naroda in pa osnovno svobodo govora. Sedaj smo mi ponudnik internetnih storitev za The Pirate Bay,” je dejal predsednik stranke Rick Falkvinge.

To se zdi izredno načelno – celo plemenito. Iz piratske stranke pa so še sporočili, da “so pobude glede cenzure Pirate Baya na spletu poskus utišanja enega najpomembnejših glasov, povezanih z državnimi svoboščinami na spletu. To ni nič kaj slabše kot politična cenzura, ki jih mora vsaka, v demokracijo usmerjena oseba le obsojati.”

Lansko leto je švedska piratska stranka dobila skoraj deset odstotkov volilnih glasov, priljubljenost pa jim v zadnjem času pada, predvsem zaradi pomanjkanja debat o avtorskem pravu in digitalni ekonomiji v švedskem parlamentu. Nekateri analitiki pa že opozarjajo, da znajo podobne poteze, kot je prevzem gostovanja spornega imenika torrent datotek Piratski strani povrniti staro slavo.

Vir: Dnevnik, PCWorld


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt