O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Okrogla miza o izzivih informacijske družbe: Informatika v Sloveniji je na ravni najrazvitejših držav

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 31. 05. 2010 | Avtor:

Informatika v Sloveniji je na ravni najrazvitejših držav, so se strinjali udeleženci okrogle mizo o največjih izzivih informacijske družbe, ki jo je danes v Novem mestu pripravila novomeška fakulteta za informacijske študije. Med izzivi so izpostavili prehod od tehnologije k poslovanju, upravljanje s podatki in varovanje osebnih podatkov.

Direktor novomeškega avtomobilskega podjetja TPV Mitja Cerovšek je poudaril, da informatika v njihovem razvojno naravnanem podjetju predstavlja zelo pomembno orodje za doseganje večje konkurenčnosti in poslovnih ciljev.

V TPV so v zadnjem desetletju prek nove strategije in prenove poslovnih procesov prišli do informatizacije, s katero lahko razvijajo ključne sposobnosti podjetja, nove poslovne modele. “Ob tem pa mora informatika opraviti preskok od tehnologije k poslovanju,” je opozoril.

Kot je dejal generalni direktor IBM Slovenija Roman Koritnik, se je informatika v zadnjem desetletju izredno razvila, saj so danes v svetu štiri milijarde uporabnikov prenosnih telefonov, konec leta pa se bo število spletnih uporabnikov zvišalo na dve milijardi.

“Svet je z vso to množico podatkov postal kompleksen, pri tem pa se postavlja vprašanje, kdo zna s temi podatki upravljati in kdo zna iz njih dobiti koristno informacijo, zaradi katere je življenje lažje, konkurenca, posameznikova inovativnost in naprednost pa večje. To so največji izzivi,” je menil Koritnik.

IBM se po njegovih besedah v te tokove dejavno vključuje s tehnološkim znanjem in poznavanjem poslovnih procesov v različnih branžah, od vladnih ustanov do financ in industrije. V IBM ugotavljajo, da je Slovenija glede informatike na ravni najrazvitejših držav in da se lahko rešitve, ki so bile v Sloveniji že uspešno implementirane, enakovredno kosajo z njihovimi rešitvami, je povzel Koritnik.

Ker se informatika dotika tudi občutljivega vprašanja varovanja človekovih pravic je namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič opozoril, da je treba v sodobni informacijski družbi, ko se podatki obdelujejo vsepovsod, z vidika zakonodaje in mehanizma, s katerim lahko obvarujejo osebne podatke, vložiti dodatne napore.

Pri razvoju sodobnih informacijskih rešitev je potrebno upoštevati načela t.i. ograjene zasebnosti, saj se naknadno popravljanje sistema pogosto pokaže za izrazito dolgotrajno, ker hkrati povzroča visoke stroške in kršitve zakonodaje. Bistvena sta pravočasni premislek in vgradnja zasebnosti v same rešitve, je dejal.

“V času informacijske družbe, ko zaradi določnih družbeno-ekonomskih posledic in razvoja zasebnost trpi, sta varovanje osebnih podatkov in njihova varnost pred številnimi izzivi, zato je treba strmeti k razvoju rešitev, ki lahko zagotovijo oboje,” je še povedal Tomšič.

Novomeška fakulteta za informacijske študije je današnjo okroglo mizo, na kateri sta sodelovala tudi predstavnik Narodne in univerzitetne knjižnice Zoran Krstulovič in docent Fakultete za upravo Gregor Virant, priredila ob svojem informativnem dnevu.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt