O portalu    Avtorji    Kontakt


 

OLPC: do leta 2011 tablični računalnik XO-3 za 75 dolarjev

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 31. 05. 2010 | Avtor:

Fundacija En prenosnik na otroka bo skupaj s podjetjem Marvell razvila tablični računalnik za 75 ameriških dolarjev, ki ga bodo leta 2011 predstavili na Sejmu potrošniške elektronike.

Delujoči prototip tabličnega računalnika XO-3, ki bo zasnovan na Marvellovem dizajnu Moby, bo nared do decembra letos. »Medtem ko so naprave, kot so e-bralniki in trenutni tablični računalniki, odlični za uporabo vsebin, niso ravno primerni za njihovo ustvarjanje, kar zahteva izobraževalni model,« je dejal ustanovitelj fundacije En prenosnik na otroka (OLPC) Nicholas Negroponte.

»Današnja izobraževalna okolja potrebujejo robustne platforme za računanje, ustvarjanje vsebin in eksperimentiranje – in vse to za zelo nizko ceno,« je dodal.

XO-3 bo podpiral prikazovanje videoposnetkov v polnem visokoločljivem formatu 1080p, 3D grafiko, Flash 10 in dvosmerne telekonference. Po vsej verjetnosti bo imel 9-palčni zaslon, ki bo deloval v dveh načinih – v stavbi in zunaj pri visoki izpostavljenosti soncu. Zaslon bo občutljiv na dotik, vendar se še ne ve, če bo podpiral večprstno upravljanje. Poganjal ga bo Marvellov procesor ARMADA 610.

Na omrežje se bo povezoval prek tehnologij Wi-Fi in Bluetooth. Vgrajeno bo imel videokamero, podpiral pa bo operacijske sisteme Windows Mobile, Google Android in Ubuntu.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt