O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija: Trapastih peticij ne bomo upoštevali

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 06. 2010 | Avtor:

Podpredsednik odbora za državljanske pobude, Maroš Šefčovič, je pojasnil, da bo evropska komisija pregledovala peticije državljanov in iz nabora odstranjevala tiste, ki bodo preveč trapaste.

Pobude evropskih državljanov (ECI), ki jih uvaja lizbonska pogodba, dovoljujejo vsem državljanom članic Evropske unije spletno oddajanje in podpisovanje peticij, pogoj za obravnavo peticije pa je vsaj milijon podpisov iz vsaj devetih različnih držav članic.

“Državljani lahko tako določajo agendo evropske unije,” poudarja Šefčovič, “upamo pa, da bodo orodje koristno uporabile tako nevladne organizacije kot tudi posamezniki.” Vseeno se bo z peticijami ukvarjala posebna delovna skupina, ki bo po besedah Maroša Šefčoviča iz nabora peticij odstranjevala tiste, ki bodo “preveč trapaste”.

“Če bo recimo peticija zahtevala ukinitev Evropske unije oziroma druge nesmisle,” nadaljuje, “bomo zadevo hitro administrativno izbrisali.”

Maroš še opozarja, da bodo pri “tristo tisoč zbranih podpisih začeli preverjati legitimnost podpisnikov, hkrati pa bodo morali ustvarjalci peticije navesti svoje osebne podatke, katera organizacija stoji za njimi in kaj je smisel peticije.”

Vir: EurActiv


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt