O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nemčija: So za predsednikov odstop krivi nemški blogerji?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 06. 2010 | Avtor:

Za nedavni presenetljivi odstop nemškega predsednika Horst Koehlerja si zasluge delijo tudi nemški blogerji, ki so prvi opozorili na sporne komentarje predsednika o nemških vojaških silah, ki so razporejene po svetovnih žariščih.

Predsednik Horst Koehler je namreč v radijskem intervjuju namignil, da so nemške enote v Afganistanu tudi zaradi “zaščite nemških ekonomskih interesov v regiji”. Intervju bi utonil v pozabo, če ne bi nemški blogerji s povzemanjem in citiranjem sporne izjave sprožili zanimanja klasičnih medijev, ki so nato zadevo predstavili širši javnosti, predsednik pa je zaradi zgražanja javnosti odstopil s svojega položaja.

“Mislim, da nismo miš, ki je premaknila goro,” zasluge odklanja Jonas Schaible, dvajsetletni bloger, ki je prvi objavil sporne predsednikove besede. “Nemška blogosfera je za tako močno politično akcijo prešibka, glavno zaslugo za celotno stvar imajo velike medijske hiše,” še dodaja.

Vseeno novinarji pojasnjujejo, da bi brez blogerjev incident spregledali. “Schaible je bil tisti, ki nas je opozoril na intervju,” pojasnjuje Kirsten Haake, novinarka tednika Die Zeit, ki je prvi od medijev objavil članek o predsednikovem spodrsljaju.

Profesor medijskih šturij na hamburški univerzi, Jan-Hinrik Schmidt, še dodaja, da je to odličen primer sodelovanja klasičnih medijev in spontanih “državljanskih” novinarjev. “Sicer splet ni bil neposredno odgovoren za predsednikov odstop, je pa pomagal novinarjem pri določevanju agende,” meni Schmidt, “saj se vedno bolj kaže, da novinarji sami niso sposobni spremljati javnega dialoga.”

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt