O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Facebook postaja vedno bolj priljubljen, a ne brez posledic

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 13. 09. 2010 | Avtor:

Zadnje raziskave kažejo, da postaja Facebook prvič v zgodovini bolj priljubljen kot Google. Zaradi velikega števila uporabnikov, predvsem mlajših, ki so z njim obsedeni ter vedno več tudi starejših, postaja Facebook velik porabnik energije.

Prevelik porabnik energije

Kakih 500.000 uporabnikov socialnega omrežja Facebook podjetje poziva, naj preide na uporabo obnovljivih virov energije, ob tem pa sporočajo še svoje nestrinjanje z gradnjo največjega podatkovnega centra na svetu.

Uporabniki socialne mreže Facebook podjetje pozivajo, naj preide na uporabo obnovljivih virov energije, ob tem pa sporočajo še svoje nestrinjanje z gradnjo največjega podatkovnega centra na svetu. Proti prekomerni porabi energije v enem izmed najbolj rastočih podjetij je po podatkih Greenpeace svoje nestrinjanje sporočilo najmanj 500.000 uporabnikov, ki se tudi ne strinjajo, da bi Facebook v Portlandu (Oregon) postavil center, kjer bo podatkovna baza in pri katerem bodo uporabljali le elektriko pridobljeno s sežiganjem premoga.

Facabeook podatkov o tem, koliko električne energije bo z novim centrom porabil, ni razkril, po predvidevanjih pa naj bi do leta 2020 porabil okrog 1963 kilovatnih ur elektrike, kar je trikrat več kot doslej in kar je več kot porabijo Francija, Nemčija, Kanada in Brazilija skupaj.

Facebook sporoča, da bi, če bi spremenili lokacijo podatkovnega centra, porabili veliko več energije, saj bi morali postaviti ustrezne ohlajevalnike, kar pa sedaj ne bo potrebno.

Nič več Facebooka pri zaposlovanju

V Nemčiji so sprejeli osnutek zakona o varstvu pravic zaposlenih, ki delodajalcem prepoveduje preverjanje iskalcev zaposlitve na spletnem družabnem omrežju Facebook.

Še naprej bodo smeli uporabljati iskalnike in specializirana (profesionalna) družabna omrežja za iskanje osnovnih podatkov o kandidatu, pregledovanje osebnih profilov na Facebooku pa po mnenju nemškega pravosodnega ministrstva pomeni prehud poseg v pravico do zasebnosti. Prav tako ne bo dovoljeno zbirati podatkov iz drugih računalniških omrežij in storitev, namenjenih osebni komunikaciji.

Nemčija je kot ena prvih držav tako zavarovala pravico iskalcev zaposlitve do zasebnosti. Drugod po svetu – predvsem v ZDA – je preverjanje iskalcev zaposlitve že postalo donosna tržna dejavnost, saj osebnih profilov ne pregledujejo delodajalci, ampak zasebne specializirane agencije.

Facebook dobesedno obseda mlade

Facebook postaja nepogrešljiv. Na Hrvaškem ga uporabljajo vsi uporabniki interneta v starosti do 19 let, v Sloveniji je ta delež 90-odstoten, v Avstriji pa 85-odstoten.

Ob tem pa so uporabniki družabnih medijskih platform pogosto zelo nepazljivi glede svoje zasebnosti. Zaradi visoke kredibilnosti, ki jo pripisujejo takim spletnim stranem, namreč pogosto brezpogojno dovolijo dostop do zelo zaupnih osebnih podatkov, je pokazala raziskava o uporabi medijev, ki jo je pred kratkim v Avstriji predstavila skupina Telekom Austria Group.

Zanimiv je tudi rezultat raziskave, da imajo uporabniki na splošno občutek, da je njihova zasebnost manj ogrožena kot zasebnost drugih. Tretjina avstrijskih in slovenskih uporabnikov interneta ter polovica hrvaških namreč sploh ni zaskrbljenih glede morebitnih kršitev zasebnosti. Dve tretjini posameznikov, vključenih v raziskavo, pa skrbi možnost, da bi bile osebne vsebine vzete iz konteksta.

Platforme družabnih omrežij imajo po mnenju anketiranih – teh je bilo po 500 iz vsake države – možnost aktivirati ljudi za ali proti določenim vprašanjem, s tem pa pripeljati do političnih sprememb. Poleg tega naj bi imele pozitivne učinke na osebne odnose, še posebej v krogu prijateljev, so sporočili iz Simobila, ki posluje v okviru avstrijske telekomunikacijske skupine.

Raziskava še ugotavlja, da avstrijski, slovenski in hrvaški uporabniki interneta dajejo velik pomen širokopasovnemu dostopu. Polovica uporabnikov v Avstriji se brez internetnega dostopa počuti “odrezana od zunanjega sveta”, v Sloveniji se brez interneta počuti neprijetno dve tretjini uporabnikov, na Hrvaškem pa celo štiri petine.

Starejši uporabniki spleta kapljajo na družbene spletne strani

Nenadna sprememba odnosa starejših uporabnikov svetovnega spleta do družbenih spletnih strani je odraz priljubljenosti teh strani med mlajšimi uporabniki.

Še lani je glede na raziskavo organizacije Pew Internet družbene spletne strani uporabljalo samo 22 odstotkov uporabnikov v starosti prek 50 let. Iz kateregakoli razloga že se to hitro spreminja: danes družbene spletne strani uporablja 42 odstotkov uporabnikov iz starostnega segmenta prek 50 let.

Nenadna sprememba odnosa do t.i. socialnih medijev med najstarejšimi spletnimi surferji ima po vsej verjetnosti veliko opraviti s priljubljenostjo med mlajšimi uporabniki. 86 odstotkov uporabnikov spleta v starosti med 18 in 29 let ter 61 odstotkov v starosti med 30 in 49 let uporabljajo družbene spletne strani, starejši uporabniki pa so po vsej verjetnosti starši in stari starši teh mlajših uporabnikov.

V času, ko so družine geografsko vedno pogosteje in vedno bolj oddaljene, je uporaba Facebooka in Twitterja najcenejši način za ohranjanje stikov. Skupina uporabnikov, ki so stari prek 50 let, sicer še vedno na veliko uporablja elektronsko pošto, medtem ko mlajši uporabniki prisegajo na socialne medije.

Viri: Delo.si 1#, Delo.si 2#, RtvSlo.si, Siol.net


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt