O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo NATO začel graditi kibernetski ščit?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 20. 09. 2010 | Avtor:

Ameriški obrambni strokovnjaki so prepričani, da je izgradnja evropskega spletnega varnostnega sistema, ki naj bi ga zavezniki zgradili v okviru operacij NATO zveze, nujna za zavarovanje spletnih groženj, ki pretijo vojaški in trgovski infrastrukturi na obeh straneh oceana.

“Kibernetska varnost je eden od kritičnih elementov,” je pred NATO vrhom v Lizboni novembra letos poudaril namestnik ameriškega obrambnega ministra, William Lynn, “prav evropski zavezniki zveze NATO pa morajo pri izgradnji odigrati ključno vlogo.”

Američani so prepričani, da se varnost spletnih komunikacij enači z jedrsko obrambo. “Tako kot je v hladni vojni kolektivna varnost odigrala pomembno vlogo, tako moramo v enaindvajsetem stoletju poskrbeti za skupno varovanje kibernetskega prostora,” je še dodal Lynn.

Po ocenah ameriških analitikov skuša vsak dan več kot sto tujih varnostnih agencij prebiti zaščito komunikacijskih kanalov, kot opozorilo uspešne napada pa navajajo vdore nepridipravov, ki so se leta 2007 zgodili v Estoniji in napadi na Pentagon leta 2008, ki so sprožili resne premisleke o varnosti ameriških kibernetskih sistemov.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt