O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Japonska: Vlada ima težave zaradi spletnih videoposnetkov

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 8. 11. 2010 | Avtor:

Japonsko vlado je v petek razburil videposnetek, objavljen na portalu YouTube, v katerem je mogoče videti trk japonske vojne ladje in kitajske ribiške barke. To je že drug primer uhajanja občutljivih informacij na splet, analitiki pa se bojijo, da bi ta lahko resno poslabšal odnose med obemi državami in opozarjajo, da na splet ni prišel po naključju.

Posnetek je nastal na področju manjših otokov, zaradi katerih že dlje časa potekajo spori med obemi sosedami, vseeno pa do zadnjega incidenta, ki so ga posneli mornarji japonske ladje, na splet pa je prišel s pomočjo neznancev, težave niso bile tako odmevne.

Japonska vlada je že zahtevala natančno preiskavo, po prvih indicih pa je posnetek na splet prišel iz dveh mogočih virov. Prvi je seveda vlada sama, saj je videposnetek v roke dobilo več vladnih agencij, ki so odgovorne za zunanje zadeve, ribištvo in podobno.

Druga teorija pravi, da je nekdo posnetek prestregel, ko so ga mornarji ladje po satelitu pošiljali v Tokio, vseeno pa bi to pomenilo, da so imeli neznanci na voljo dobro tehnično opremo, saj je bil posnetek poslan kot podatkovna datoteka in ne kot televizijski videoposnetek.

Poleg posnetkov na portalu YouTube so neznanci posnetke ponudili tudi na na Japonskem zelo priljubljenemu omrežju Winny.

Vir: PCWorld


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt