O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nemci se bojijo novih elektronskih osebnih kartic

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 8. 11. 2010 | Avtor:

Nemški državljani so skeptični do novih elektronskih osebnih izkaznic, ki jih bo nemška vlada kmalu pričela izdajati. Nove osebne izkaznice imajo vgrajeno tehnologijo, ki shranjuje osebne podatke, kot so datum in kraj rojstva, naslov, fotografijo in prstne odtise, če jih oseba prostovoljno odda.

Nemške oblasti državljanom sporočajo, da bodo nove osebne kartice lastnikom omogočale digitalno podpisovanje in internetno identifikacijo, kar naj bi povečalo varnost in prijaznost e-poslovanja.

Lastniki kartic bodo lahko uporabljali številko PIN, na podlagi katere bodo podjetjem in uradom omogočili dostop do njihovih podatkov. Oblasti zagotavljajo, da bodo uporabniki odločili komu in do katerih podatkov bodo omogočili dostop.

Nemške državljane skrbi varnost osebnih podatkov na elektronskih osebnih izkaznicah. Tako član hekerske organizacije Chaos Computer Club (CCC) Dirk Enling trdi, da je vlada nezadostno pripravljena na nove osebne izkaznice in da so na njih shranjeni osebni podatki zelo “dovzetni za različne zlorabe”.

“Visoka stopnja varovanja pred ponarejanjem, ki jo uživajo trenutne osebne izkaznice, je po nepotrebnem ogrožena s prehitro uvedbo ogromnega projekta, ki je konceptualno nedovršen in tehnično dvomljiv,” je dejal Enling. Nemški uradniki kljub temu trdijo, da so podatki na kartici varni in da za varovanje uporabljajo najnovejšo tehnologijo.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt