O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-knjiga za krepitev državljanske zavesti

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 15. 11. 2010 | Avtor:

Državljansko zavest osnovnošolcev želijo na šolskem ministrstvu okrepiti s projektom Stisni roko v pest, ki se bo začel prihodnji teden. Kot je povedal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ga pripravljajo v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo, vezan pa je na državljansko vzgojo.

Na ministrstvu poudarjajo pomembnost gojenja pozitivnega občutka nacionalne pripadnosti in razumevanja vseh vidikov demokratične družbene ureditve.

Po besedah šolskega ministra v letu 2011 obeležujemo dve pomembni obletnici, 70. obletnico upora proti okupatorju in 20. obletnico neodvisnosti države. To je po njegovem priložnost za okrepitev zavesti o tem, da so imeli nekateri dogodki v zgodovini posebno težo, na to pa je treba še posebno opozoriti učence. Hkrati je letošnje šolsko leto proglašeno za šolsko leto knjige. “V letu 2011 se mora o tem voditi diskusija na sistematičen način,” poudarja minister.

Končali bodo marca

Minister Lukšič je imenoval skupino ljudi, ki je naredila sezname knjig, izmed katerih naj bi si učenci zadnje triade devetletke eno izbrali za branje, filmov, izmed katerih naj bi si enega ogledali, in ustanov, med katerimi naj bi eno obiskali. Seznam lahko učitelji dopolnijo, poudarja minister, predvsem z lokalnimi vsebinami.

Občutke in razmišljanja ob branju, gledanju in obiskih bodo učenci zapisali v elektronski obliki, organizatorji pa jih bodo zbrali v e-knjigo. Na ta način se bosta povezovali zgodovina in prihodnost, pravi minister. Prispevke bodo zbirali do 15. marca prihodnjega leta v spletni učilnici na portalu SIO.si, povezava vanjo pa je možna tudi prek spletne strani ministrstva. Najboljše prispevke oziroma njihove avtorje ali skupine bodo tudi nagradili na zaključni prireditvi, na ministrstvu pa upajo, da bodo k sodelovanju privabili tudi sponzorje.

Povezava več področij

Namen projekta je spodbujati timsko in interdisciplinarno povezavo več predmetov – zgodovine, slovenščine, državljanske in domovinske vzgoje, etike, tujih jezikov in računalništva. Vsebinsko pa po njihovem “ponuja možnosti za razumevanje izrazne, ustvarjalne in družbene enakovrednosti različnih, za ohranjanje narodne identitete pa tudi sooblikovanje samostojne osebnosti.”

Programski odbor projekta so sestavljali dr. Jernej Pikalo s Fakultete za družbene vede, dr. Marta Verginella s Filozofske fakultete, dr. Oto Luthar iz Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, Andrej Pengov z Radia Kaos, dr. Cirila Toplak s Fakultete za družbene vede, mag. Franc Hočevar iz urada predsednika RS in Zdravko Duša, pisec, prevajalec in urednik iz Cankarjeve založbe.

Med priporočenimi pripovednimi besedili sta na primer med drugimi Dnevnik Ane Frank in intervju z Borisom Pahorjem Trikrat ne – fašizmu, nacizmu, komunizmu. Med pesmimi so Kajuhova Bosa pojdiva dekle obsorej, Župančičeva Veš, poet, svoj dolg in Borova Mati sanja. Med filmi pa Beninijevo Življenje je lepo, Štigličeva Na svoji zemlji in Ne joči Peter in Chaplinov Veliki diktator. Med ogledi pa priporočajo muzej narodne osvoboditve, različna obeležja in tematske razstave.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt