O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Britanska vlada je podprla dvotirni dostop do spleta

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 22. 11. 2010 | Avtor:

Britanski minister za kulturo Ed Vaizey je podprl razvoj dvotirnega dostopa do spleta, ki bo ponudnikom vsebin omogočal, da bodo lahko hiter dostop do vsebin plačali posebej. Kritiki so že opozorili, da bi dejanska uvedba takega načina dostopa do spleta ubila spletno nevtralnost in ogrozila spletno ekonomijo.

Sedaj ponudniki dostopa do spleta obravnavajo vsa spletna mesta oziroma promet med spletnimi mesti obravnavajo pod enakimi pogoji – vsebine enako hitro prihajajo do uporabnika. Z uvedbo dvotirnega dostopa do spleta bi lastniki spletišč za hitrejšo dostavo plačali več, medtem ko bi dostavo ostalih vsebin upočasnili.

Vaizey opozarja, da večino ponudnikov dostopa do spleta že izvaja dvotirni dostop, s katerim zagotavljajo optimalno delovanje svojih mrež, pri tem pa niso kršene pravice potrošnika oziroma uporabnika. “Kvaliteta spletnih storitev se bo v Veliki Britaniji zelo poslabšala, če ne bomo prešli na dvotirni dostop,” meni Vaizey in kot glavnega krivca izpostavlja mobilni dostop do spletnih vsebin.

Jim Killock, pripadnik skupine Open Rights Group, ki dvotirnemu dostopu do spleta nasprotuje, pa meni, da je dvotirni dostop pot v pogubo. “Če Vaizey misli, da omejevanje dostopa do spletnih vsebin ne bo predstavljajo težav za spletne uporabnike, se moti,” je oster Killock, “saj bo tako omejevanje vplivalo na zmanjšanje svobode govora in razvoja spletnih inovacij.”

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt