O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Egipt: Zakaj spletne kampanje izgubljajo na smislu?

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 22. 11. 2010 | Avtor:

Analitiki opozarjajo na fenomen egiptovskih spletnih kampanj, ki zaradi pasivne opozicije izgubljajo na pomenu in vplivu. Zaradi dejstva, da se naboj spletne javnosti ne pretoči na ulice, vedno manj uporabnikov verjame, da lahko s spletno kampanjo dejansko kaj spremeniš.

Kot enega najbolj problematičnih primerov spletne mobilizacije kritiki navajajo poziv k ustavnim spremembam, ki ga je na Facebook omrežju podprlo več kot četrt milijona egipčanskih uporabnikov, vseeno pa se sedaj zdi, da kampanja ne bo uspešna oziroma da se ne bo zgodilo nič. “Težava je v prelivu spletne potenciala na ulice,” meni bloger Hossam Hamalawy, “saj se je dosedaj izkazalo, da je splet lahko samo podpornik dejavnosti na ulicah, ne more pa biti začetnik mobilizacije.”

Za razliko od Irana, kjer so Twitter protestniki zavzeli ulice po spornih predsedniških volitvah 2009, so analitiki prepričani, da se v Egiptu demonstracije ne bodo zgodile zaradi spletne mobilizacije. “Mladi uporabniki so nekoordinirani oziroma nimajo neke skupne platforme,” pojasnjuje Sarah Hassan, analitičarka podjetja IHS Global Insight.

Zaradi izredno težkih razmer za politično opozicijo, se v Egiptu politični disidenti zbirajo predvsem na spletu. Vlada praviloma sicer ne zapira spletnih oporečnikov, vseeno pa natančno spremljajo dogajanja na opozicijskih spletiščih in za regulacijo uporabljajo tudi bolj ostra sredstva.

Raziskovalec Amr Hamzawy z inštituta Carnegie Middle East Center opozarja, da je glavni problem politične mobilizacije v Egiptu nesposobna opozicija, ki se ne uspe identificirati s težavami navadnih Egipčanov. “Regulacija ni pomembna, težava je v tem, da egipčanski opoziciji ni uspelo povezati političnih ciljev s sociodemografskimi problemi, ki jih uporabniki izražajo na spletu,” meni Hamzawy.

Po zadnji raziskavi spletne penetracije v Egiptu splet uporablja samo šestnajst odstotkov vsega prebivalstva, vseeno pa se vedno več mladih odloča za spletno participacijo v političnih procesih. “Splet je ena redkih poti svobodnega izražanja,” pojasnjuje bloger Abdel Fattah, “saj se ti ni treba bati aretacij in ostalih neprijetnosti, ki so povezani z demonstracijami na ulicah.”

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt